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Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.3C  TITLE IV-E, Foster Care Maintenance Payments Program, State
Plan/Procedural Requirements

1. Question: For what population of children must the section 422 protections be
provided?

Answer: Section 422 of the Social Security Act requires that all of the protections set forth
therein be provided to all children in foster care. "Foster care" is defined at 45 CFR 1355.20
as:

"24 hour substitute care for all children placed away from their parents or guardians and for
whom the State agency has placement and care responsibility. This includes but is not
limited to foster family homes, foster homes of relatives, group homes, emergency shelters,
residential facilities, child-care institutions, and pre-adoptive homes regardless of whether
the foster care facility is licensed and whether payments are made by the State or local
agency for the care of the child or whether there is Federal matching of any payments that
are made."

Situations exist in which a child who, while s/he may have been removed from her/his home
and placed in 24 hour substitute care, is not considered to be in "foster care" because of the
nature of the facility in which s/he is placed. In accordance with the statute, we have not
considered detention facilities, forestry camps, training schools, facilities that are primarily for
the detention of children who are adjudicated delinquent, and facilities like medical or
psychiatric hospitals as foster care placements. Therefore, children placed in facilities of the
type described here are not, by definition, in foster care and the State is not required to
provide the protections to them while they are placed in such facilities.

Source/Date: Questions and Answers on the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00)
Legal and Related References: Social Security Act - section 471 (22); 45 CFR
1355.20

2. Question: Please explain the requirements with respect to case plans and the case
review system at section 475 of the Social Security Act (the Act) for a child and his/her
minor parent in foster care.
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Answer: The State is not required to satisfy the requirements of the case plan and case
review system set forth at section 475 of the Act on behalf of a child of a minor parent
because s/he has not been removed from her/his biological parent and; therefore, pursuant
to Federal law and regulations, is not in foster care. However, good social work practice
suggests that the minor parent's case plan include the needs of the child and that the child's
needs and interests be addressed during the six-month periodic reviews and permanency
hearings held on behalf of the minor parent.

In cases where the State has placement and care responsibility for both the minor parent
and child, and has placed them in different foster homes, the child is considered to be in
foster care and the requirements of the case plan and case review system at section 475 of
the Act apply.

Source/Date: Questions and Answers on the Final Rule (65 FR 4020) (1/25/00)
Legal and Related References: Social Security Act - section 475; 45 CFR 1355.20

3. Question: Section 471(a)(26) of the Social Security Act (the Act) requires the State
to conduct and complete an interstate home study and return a report on the results
of the study within 60 days (or 75 days under certain circumstances). Must the State
include the results of the criminal background checks and child abuse registry checks
on the prospective foster or adoptive family required by section 471(a)(20) of the Act
in the 60-day report?

Answer: No. Section 471(a)(26) of the Act requires that if a State receives a request to
conduct a "study of a home environment" to assess the safety and suitability of placing a
child in the home, the State must within 60 days conduct, complete, and provide a report of
the study to the requesting State. This requirement for an interstate "home study" does not
encompass the Federal provisions for criminal background checks and child abuse registry
checks in section 471(a)(20) of the Act. Rather, these checks are required before the State
can license or approve a prospective foster or adoptive family. Ideally, however, the receiving
State would include the results of the criminal background check and child abuse registry
check in the report to the sending State so that the State could more readily determine the
suitability of the home for the child.

Source/Date: 01/29/07
Legal and Related References: Social Security Act ¿ sections 471(a)(26) and 471(a)
(20)

4. Question: How will ACF determine compliance with the interstate home study
requirements in section 471(a)(26) of the Social Security Act (the Act)?

Answer: Section 471(a)(26) of the Act is a title IV-E State plan requirement; therefore, ACF
has the authority to apply the partial review process described in 45 CFR 1355.32(d), if
warranted, to determine the State's compliance.
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Source/Date: 01/29/07
Legal and Related References: Social Security Act ¿ section 471(a)(26)

5. Question: Section 471(a)(26)(A)(i) of the Social Security Act (the Act) requires States
to complete out-of-State home studies within 60 days, or 75 days in limited
circumstances. Are the time limits of section 471(a)(26)(A)(i) of the Act based on
business or calendar days?

Answer: The 60 and 75-day time limits that apply to the requirements of section 471(a)(26)
(A)(i) of the Act are based on calendar days. Time limits referred to in the statute refer to
calendar days unless otherwise specified.

Source/Date: 04/24/07
Legal and Related References: Social Security Act ¿ section 471(a)(26)(A)

6. Question: Section 471(a)(26)(A)(i) of the Social Security Act (the Act) requires that
States complete out-of-State home studies within 60 days, or 75 days in limited
circumstances. At what point does the 60 or 75-day timeframe begin?

Answer: Section 471(a)(26)(A)(i) of the Act establishes that the 60 and 75-day period begins
when the State that is to conduct the home study receives the home study request. It is up to
each State to determine the entity in the State to receive these requests.

Source/Date: 04/24/07
Legal and Related References: Social Security Act ¿ section 471(a)(26)(A)

7. Question: Section 471(a)(26)(A)(i) of the Social Security Act (the Act) requires that
within 60 days of having received an interstate home study request from another
State, the responding State conduct and complete the study and return a report to the
requesting State. If the home study request is incomplete when it is received and
additional information is required, when does the statutory 60-day timeframe begin?

Answer: A State may establish its own rules for what constitutes a completed out-of-State
home study request pursuant to section 471(a)(26)(A)(i) of the Act. Therefore, the 60-day
timeframe begins when a complete request, as defined by the State that is performing the
home study, is received from the requesting State.

Source/Date: 04/24/07
Legal and Related References: Social Security Act ¿ section 471(a)(26)(A)

8. Question: Under section 471(a)(26)(A) of the Social Security Act (the Act), the law
requires a State receiving an out-of-State home study request to "directly or by
contract" complete the home study. Does the statute permit either the responding or
requesting State to contract with a private agency for an interstate home study?
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Answer: Yes. When a State receives an out-of-State home study request, the State is
required to conduct and complete the study "directly or by contract." However, the requesting
State may choose to contract directly with a private agency to conduct an out-of-State home
study, rather than requesting the State to complete the study.

Source/Date: 04/24/07
Legal and Related References: Social Security Act ¿ section 471(a)(26)(A)

9. Question: Do Indian Tribes have to operate the title IV-B programs to operate a title
IV-E program?

Answer: Yes, but only a title IV-B subpart 1 program. Section 471(a)(2) of the Social Security
Act requires the same agency administering title IV-B, subpart 1 to operate the title IV-E
program. To give this language effect, the title IV-E agency must operate a title IV-B, subpart
1 program. There is no similar requirement in title IV-E related to the title IV-B, subpart 2
program.

Source/Date: 12/19/08
Legal and Related References: Social Security Act ¿ section 471(a)(2)

10. Question: Amendments to sections 475(1)(B) and (D), 475(5)(B-C))and section
475A of the Social Security Act (the Act) expand the case review and case plan
requirements to prohibit a title IV-B/IV-E agency from providing a plan of another
planned permanent living arrangement (APPLA) for youth under age 16 and also
includes other changes to APPLA plans. When do these changes to the Act apply to
children under age 16 already in the system as of the effective date of the provisions?

Answer: Once the state or tribe is required to meet the federal requirements,* the title IV-
B/IV-E agency must apply the new APPLA requirements to any youth under age 16 as of the
child's next permanency hearing. This also means that as of the state or tribal title IV-B/IV-E
agency's effective date, the agency will be required to choose a permanency plan other than
APPLA for youth under age 16 at the youth's next permanency hearing.

* Effective date for states: 9/29/15 unless a delayed effective date is approved. A limited
period of delay is permitted when the Secretary of the U.S. Department of Health and Human
Services determines that legislation (other than legislation appropriating funds) is required for
a title IV-E agency to comply with the plan requirements under title IV-E of the Act imposed
by the amendment. The "delayed effective date" is defined as the 1st day of the 1st calendar
quarter after the 1st regular session of the state legislature or tribal governing body after
enactment. Effective date for children under the placement and care of an Indian tribe, tribal
organization or consortium: 9/29/17.

Source/Date:
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Legal and Related References: Social Security Act – sections 475(1)(B) and (D),
475(5)(B-C)and 475A(a)

11. Question: What is the definition of “relative ? for the title IV-E program?

Answer: Except where the title IV-E statute directly references the definition of relative under
the former Aid to Families with Dependent Children (AFDC) program, title IV-E agencies
have the discretion to define the term “relative� ? for the purposes of title IV-E.

Specifically, title IV-E agencies must use the definition of “specified relatives� ? as described
in section 406(a) of the Social Security Act (the Act) as in effect on July 16, 1996, and
implemented in 45 CFR 233.90(c)(1)(v) for the following title IV-E foster care provision:

•	Title IV-E foster care maintenance payment eligibility in part depends on whether a child
would have received AFDC in the home of a “specified relative� ? from which the child was
removed in or for the month of removal if the child has lived with the “specified relative� ?
within 6 months of the child’s removal (see section 472(a)(3)(A) of the Act and Child Welfare
Policy Manual 8.3A.11, Q/A #4).

Title IV-E agencies have the discretion to define “relative� ? when it is not otherwise defined
by the statute, including under the following provisions:

•	A title IV-E agency may define "relative" for purposes of claiming administrative costs for a
limited period of time while the relative’s application for licensure or approval as a foster
family home is pending, in accordance with 472(i)(1)(A) of the Act. (The child must have
been removed from the home of a “specified relative� ? in order to be eligible for this
administrative cost claiming.)

•	A title IV-E agency may define “relative� ? for purposes of waiving non-safety licensing
standards for relatives permitted under section 471(a)(10)(D) of the Act.

•	A title IV-E agency has discretion to define the term “relative� ? for the purposes of the Title
IV-E Kinship Guardianship Assistance Program. This means that the Children’s Bureau will
accept a title IV-E plan or amendment that contains a reasonable interpretation of a relative,
including a plan that limits the term to include biological and legal familial ties or a plan that
more broadly includes Tribal kin, extended family and friends, or other “fictive kin� ? (see
section 471(a)(28), section 473(d) and ACYF-CB-PI-10-11).

•	Under the relative notification requirements of section 471(a)(29) of the Act, the title IV-E
agency has discretion to determine the scope of the terminology "all other adult relatives.� ?
However, to the extent that it is practical, the Children’s Bureau suggests that the agency use
the same definition of "relative" for the relative notification provision and the title IV-E kinship
guardianship assistance program option (if the agency elects the guardianship option) (see
ACYF-CB-PI-10-11).
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•	A title IV-E agency that elects to develop different licensing or approval standards for
relative or kinship foster family homes and non-relative/non-kinship foster family homes
under 45 CFR 1355.20 may define “relative� ? and “kin� ? when determining to whom they will
apply the relative licensing and approval standards. The Children’s Bureau encourages
agencies to define relative and kin in a way that is inclusive of tribal custom and adopt a
broad definition of relative and kin for purposes of licensing and approval standards.

•	A title IV-E agency that elects to claim federal financial participation for allowable
administrative costs of independent legal representation provided to the relative caregiver of
a child who is eligible for title IV-E foster care under 45 CFR 1356.60(c)(4)(ii), has discretion
to define the term “relative.� ? For example, a title IV-E agency may define relative to include
kin and “fictive-kin.� ? In exercising this discretion, the Children’s Bureau encourages title IV-E
agencies to implement a definition of “relative� ? that includes a wide range of kinship
relationships to support early identification of relatives and kin and to help remove barriers to
kinship placements.

Source/Date: 8/8/2024
Legal and Related References: Social Security Act sections 471(a)(10), (28) and
(29), 472(a)(3)(A) and (i)(1)(A); 473(d); 45 CFR 233.90(c)(1)(v), 1355.20, and
1356.60(c)(4)(ii); Child Welfare Policy Manual 8.3A.11, Q/A #4 and 8.1B, Q/A #11;
ACYF-CB-PI-10-11


